top of page

Pigmentvlekken

Melama voor en na

Pigment wordt aangemaakt door melanocyten, cellen die in de onderste laag van de opperhuid bestaan. Door zonblootstelling zullen deze melanocyten meer pigment aanmaken. Te veel UV-straling, hormonale invloeden of ontstekingsreacties van de huid kunnen dit proces verstoren, waardoor het pigment zich ophoopt in de huid. Door ophoping van pigment in de opperhuid ontstaan pigmentvlekken. 

 

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een veel voorkomende pigmentstoornis die voornamelijk bij vrouwen voorkomt in de vruchtbare levensjaren. De naam zwangerschapsmasker suggereert dat er sprake moet zijn geweest van een zwangerschap, maar dit is niet altijd het geval. Andere oorzaken kunnen zijn; erfelijkheid, pilgebruik, hormonale afwijkingen en gebruik van geneesmiddelen. 

 

Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de wangen, de slapen, rond ogen en de bovenlip en heeft een grillige vorm. Belangrijk is om zonblootstelling te vermijden zodat er geen nieuw pigment wordt aangemaakt. 

 

De behandeling voor pigment bestaat vaak uit diepe peelings in combinatie met effectieve cremes of Dermo Ablation Surgery. 

bottom of page