top of page

Rosacea

Acne rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening die zich kenmerkt door een felrood verkleurde huid, met name in het gebied rond de neus en de wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes teleangiëctastieën) zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. 

Het gaat hier om verwijde bloedvaatjes die roodheid en soms ook kleine ontstekingen veroorzaken. Door de verwijde bloedvaatjes is er stilstand van het bloed, wat in combinatie met bacterien een ontstekingsreactie kan uitlokken, met als gevolg roodheid, bultjes en puskopjes. 

Deze huidaandoening onstaat vaak vanaf het 30e levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak speelt een erfelijke rol mee. 

Adviezen bij rosacea: Voorkom langdurige zonblootstelling, bescherm de huid met een goede SPF 30+. Vermijd huidirriterende middelen, zoals zeep, alcoholische 'cleansers' en scrubs. 

Alcohol, hete dranken, warme en vochtige omgeving (sauna, hete douches), gekruid eten en overmatig fysieke inspanning zorgen voor vaatverwijding en verergeren daarom de roodheid in het gelaat. 

bottom of page